Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 13 april 2022 @ 04:22 door trifoxbike , 45 keer bekeken

Als je bergop fietst, fiets j…

De vraag of je bergop moet zitten of staan, is voor beginners of recreatieve fietsers meestal gemakkelijk te beantwoorden: staan ​​is beter omdat je dan sneller kunt lopen. En staande fiets ziet er cool uit en kan de fiets schudden.

 

Kijk eerst eens naar het relatieve energieverbruik van zitten en staan ​​op een helling. Over het algemeen presteren wielrenners het beste als ze het ritme kunnen vinden en zich eraan kunnen houden. Door de heuvel op te gaan, loop je misschien iets langzamer, maar je zou beter in staat moeten zijn om een ​​consistent ritme voor een lange tijd vast te houden. Door op te staan ​​wordt je ritme direct doorbroken. Het veranderen van je houding zal namelijk je rijdynamiek verstoren en je hartslag verhogen, waardoor het moeilijker wordt om op te staan.

 

Tegelijkertijd is de prestatie bergop ook gerelateerd aan je gewicht. Lichtere rijders klimmen doorgaans sneller dan zwaardere rijders. Omgekeerd hebben zwaardere mensen de neiging om sneller bergafwaarts te glijden.

 

Natuurwetenschappelijke professionals antwoorden: "zet je kont op het carbon fietszadel." Ze kunnen veel wetenschappelijk bewijs leveren, maar soms is staand rijden onvermijdelijk. Misschien vindt u een zeer steile helling die moeilijk of onmogelijk te beklimmen is zonder te staan. In competitie wordt de aanval meestal uitgevoerd in een staande positie. Deze strategieën zijn volkomen acceptabel.

 

Het antwoord wordt gegeven door beroepschauffeurs: "het hangt allemaal af van de steilheid en lengte van de klim en hun fysieke kracht". Met een kleine helling kun je helemaal snel klimmen zonder te staan. Zitten is op dit moment aerodynamischer. Als de helling te steil is, moet je misschien gaan staan, want eerst moet je ervoor zorgen dat je naar de top van de berg kunt klimmen.


Bergop klimmen is een spannende en zware taak, en zelfs voor ervaren fietsers is bergop rijden een uitdaging. Het enige wat je kunt doen is diep ademhalen, je concentreren op de top en verder gaan.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.